CHIŃSKA FILOZOFIA OD KUCHNI

 

Weekendowy dwudniowy kurs dietetyki i gotowania według metody pięciu stanów przemiany poprowadziła W ROZWIJALNI 13 i 14 września 2008 r. znana specjalistka Maria Pieniążek. W programie były: wykład o pięciu stanach przemiany w kuchni, elementy diagnozy w sztuce gotowania, praktyka gotowania (gotowaliśmy sobie wspólnie posiłki) oraz dopełniające całości ćwiczenia jogi Tao.

Dietetyka i gotowanie według pięciu stanów przemiany

Yi Jing - Księga Przemian jest jednym z najważniejszych źródeł myśli i filozofii chińskiej. Znajdziemy w niej wszystkie istotne pojęcia, które także spotkamy w tradycyjnej medycynie chińskiej. Już Żółty Cesarz w rozmowach ze swoim nadwornym lekarzem zajmował się poszukiwaniem odpowiedzi na pytania, które do dzisiaj są aktualne.

Zajrzyjmy do Księgi:

Hexagram 27 Żywienie, Kąty Ust :

Niebo i ziemia żywią wszystkie istoty, a mędrcy żywią ludzi utalentowanych i cnotliwych, którzy mogą przydać się światu. Wielki jest efekt wyżywienia we właściwym czasie.

Człowiek wartościowy żywi swe ciało i umysł, swą własną osobę i innych. Rodzaj i stopień wyżywienia, który trzeba zastosować, jest dobierany przez niego w świetle własnej cnoty. Wyżywienie musi być harmonijne i poprawne, jeśli ma osiągnąć cel.

Niebo i ziemia żywią wszystkie istoty. Święty człowiek żywi ludzi wartościowych i tak wzbogaca cały lud. Zaprawdę wielki jest czas żywienia.

Stan umysłu, aktywność, powietrze, woda, pożywienie stałe: zboża, owoce i warzywa, rośliny strączkowe, nabiał, ryby, mięso, tłuszcze i przyprawy - to Twój pokarm.

Księga Przemian podkreśla, że musi być ono harmonijne i poprawne (wartościowe), jeśli człowiek tu na Ziemi ma osiągnąć cel swojego żywota. Jaka jest Twoja konstytucja, gdzie mieszkasz, jak żyjesz, z kim przebywasz, o czym i jak myślisz, co czytasz, czego i kogo słuchasz, jakie filmy oglądasz, co jesz i pijesz, czym się karmisz, żeby osiągnąć cel? Czy i co możesz zrobić dla uzyskania tej harmonii?

Jak dbać o zdrowie własne i bliskich?

Rozmawiając o tym, poznaliśmy podstawowe pojęcia:

- Tai Ji, Yin/Yang, energia życiowa Qi i jej rodzaje,

- 3 skarby,

- 5 stanów przemiany: jakie jest ich źródło, istota duchowa oraz jak wchodzi ona w łączność ze wszystkimi częściami naszego ciała i umysłu i jak je zespala,

- 6 wpływów.

- Jakie są prawa podstawowe 7 głównych energii i ich energetyczne następstwa.

- Co to jest zegar narządów,

- system potrójnego ogrzewacza. etc.

Uczyliśmy się, jak gotować, żeby przygotować harmonijny posiłek.

A wszystko to w poczuciu obcowania z prawdziwą Nauczycielką.

Maria Pieniążek jest absolwentką warszawskiej Akademii Wychowania Fizycznego, mistrzynią sportu w gimnastyce artystycznej. W latach 1973-1984 była aktorką w zespole teatru Akademia Ruchu. Od 1982r. podjęła studia jogi klasycznej oraz klasycznej hatha-jogi. Od 1992 roku jest mistrzynią prowadzącą warsztaty hatha-jogi.

Współtworzyła Akademię Kultury Duchowej Arka. Obecnie prowadzi warsztaty jogi klasycznej i wiedzy o Księdze Przemian I Ching w Pracowni Arkadia. Zajmuje się także astrologią. Jest autorką opracowania Numerologia I Ching wg Da Liu. Obecnie prowadzi w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu i Bielsku Białej wykłady i seminaria: Wprowadzenie do praktyki I Ching oraz Numerologia Księgi Przemian jako wyższe wtajemniczenie. Współtworzy Akademię Kultury Duchowej www.logonia.org